Uutiset

KOTIVAKUUTUS ON KODINOMISTAJAN TURVA! | ARTIKKELI
18.02.2019

Kotivakuutus on jokaisen kodin perusturva. Kodinomistajaa ei kukaan pakota ottamaan vakuutusta, mutta käytännössä se on pakollinen. Ilman vakuutusta et nimittäin saa mitään korvausta vahingon sattuessa, vaan kaikki kulut jäävät itsellesi maksettavaksi.

Vakuutusta hankkiessa on hyvä kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä. Muista myös lukea vakuutuksen ehdot tarkasti!

 kotivakuutukset

Asunto-osakkeen kotivakuutus
Kotivakuutus on yleistermi, joka käsittää monenlaisia kodin turvaksi otettavia vakuutuksia. Millaisen vakuutuksen tarvitset, riippuu ensinnäkin asumismuodostasi.

Asunto-osakkeen omistajalle riittää yleensä irtaimistovakuutus. Irtaimistovakuutus kattaa nimensä mukaisesti kodin irtaimistolle, esimerkiksi kodinkoneille, kodinelektroniikalle ja huonekaluille, syntyneet vahingot. Taloyhtiö vakuuttaa aina fyysisen kiinteistön, joten vahingon sattuessa asunto-osakkeen rakenteille syntyneet vauriot korvataan taloyhtiön vakuutuksesta.

Asunto-osakkeen omistajan ei kuitenkaan kannata vähätellä irtaimistovakuutuksen merkitystä. Esimerkiksi huonekalujen ja kodinelektroniikan uusiminen itse, ilman vakuutusta, voi tulla todella kalliiksi. 

Omakotitalon kotivakuutus
Omakotitalon omistaja tarvitsee kattavamman vakuutuksen kuin asunto-osakkeen omistaja. Irtaimiston lisäksi omakotitalon omistajan on vakuutettava itse rakennus. Omakotitalossa vastaat toisinsanoen itse kaikista vakuutuksista.

Ison vahingon sattuessa kulut voivat nousta helposti kymmeniin tuhansiin euroihin ja jo pienempi vesivahinko voi aiheuttaa tuhansien eurojen kustannukset. Vakuutukset on siis syytä hankkia. 

Kotivakuutus tulee myös muistaa siirtää, jos muutat uuteen kotiin, sillä vakuutus ei siirry automaattisesti kodista toiseen. Muista myös tarkistuttaa vakuutus, jos omaisuutesi arvo muuttuu merkittävästi.

Mitä kotivakuutus kattaa?
Kotivakuutusta hankkiessa on syytä kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä ja lisäksi on oltava tarkka vakuutusehtojen kanssa. Ehdot vaihtelevat vakuutustyypistä ja yhtiöstä toiseen.

Irtaimistovakuutus kattaa tyypillisesti henkilökohtaisen irtaimistosi, esimerkiksi huonekaluille ja kodinelektroniikalle sattuneet vahingot. Irtaimistovakuutukseen voidaan sisällyttää tapauskohtaisesti myös muunlaista irtaimistoa, kuten arvopapereita tai taideteoksia.

Laajempi kotivakuutus kattaa myös kodin rakenteille sattuneet vauriot, esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon kohdalla. Tarkista vakuutusehdoista kattaako vakuutus kaikki vahingot vai vain vakuutuksessa listatuista syistä aiheutuneet vahingot!

Tyypillisesti kotivakuutus kattaa palovahingot, vesivahingot, myrskyvahingot ja varkaudet. Lisäksi laaja vakuutus voi sisältää vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen sellaisten tilanteiden varalle, joissa kodinomistaja joutuu vastuuseen laajemmista vahingoista. 

Kotivakuutus ei korvaa kaikkia vahinkoja!
Laajankaan kotivakuutuksen piiriin eivät kuulu vahingot, jotka syntyvät omistajan omasta huolimattomuudesta. Tyypillinen esimerkki on suihkun jättäminen päälle ja siitä syntyvä vesivahinko. Tai esimerkiksi huolimattomasta parvekegrillauksesta syttynyt tulipalo.

Kotivakuutus ei myöskään kata rakennusvirheestä aiheutuneita vahinkoja. Tällainen voi olla esimerkiksi virheellisestä sähköasennuksesta syttynyt tulipalo.

Vakuutuksen ottajalla on myös velvollisuuksia. Vakuutuksen ottajan tulee toimittaa vakuutusyhtiölle kaikki pyydetyt tiedot paikkansapitävästi ja huolellisesti. Vakuutetun tulee lisäksi maksaa vakuutusmaksut ajallaan, viimeistään eräpäivänä, ja vakuutetun luottotietojen tulee olla kunnossa.

 

 

 

ASUNNON MYYMINEN: MYYNTIPROSESSIN KÄYNNISTYS | ARTIKKELI ; VAASA
16.01.2019 

Haaveiletko uudesta kodista, mutta nykyinen kotisi pitäisi saada myytyä? Asunnon myyminen on aina iso askel elämässä ja prosessin käynnistäminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä. 

Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla saat myyntiprosessin käyntiin ja välittäjä luotsaa sinut läpi asuntokauppojen!

 pexels photo 355952

Ensimmäinen askel – ota yhteys kiinteistönvälittäjään!
Kun päätös kodin myymisestä on tehty on ensimmäisenä hyvä ottaa yhteys kiinteistönvälittäjään. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on koulutettu, kokenut, tuntee alueesi ja osaa vastata kysymyksiisi.

Apua kiinteistönvälittäjän valintaan saat artikkelistamme: Kuusi asiaa, joita kysyä kiinteistönvälittäjältä.

Ensimmäisiä kiinteistönvälittäjän tehtäviä on tehdä hinta-arvio kodistasi. Joskus kiinteistönvälittäjät antavat alustavan arvion asuntosi sijainnin, koon ja rakennusvuoden perusteella, mutta varsinainen hinta-arvio tehdään arviokäynnillä. Arviokäynnillä välittäjä pystyy ottamaan huomioon muun muassa asuntosi erityispiirteet. Hinta-arvio ei sido sinua vielä mihinkään!

Asunnon myyminen – toimeksiantosopimus
Kun olet valinnut sopivan kiinteistönvälittäjän kotisi myynnille, tehdään välittäjän kanssa kirjallinen toimeksiantosopimus. Myös sähköinen toimeksiantosopimus on pätevä, kunhan kumpikaan osapuoli ei voi muokata sitä jälkikäteen omatoimisesti, ilman toisen hyväksyntää ja kummallakin osapuolella on mahdollisuus tallentaa tai tulostaa sopimus.

Toimeksiantosopimukseen kirjataan välitysprosessin perustiedot, kuten sopimuksen voimassaoloaika, välitysliikkeen palkkio, oikeus käsirahan vastaanottamiseen, välitettävät asunnon tiedot sekä myyjän tiedot.

Toimeksiantosopimukseen voidaa kirjata myös kattavasti yksityiskohtia välitysprosessista. Esimerkiksi, miten asuntoa markkinoidaan, miten välittäjä hoitaa asuntonäytöt ja miten välittäjä tiedottaa myyntiprosessin etenemisestä.

Kun olet tehnyt toimeksiantosopimuksen ammattimaisen kiinteistönvälittäjän kanssa, hän hoitaa myynnissä tarvittavien asiakirjojen hankinnan puolestasi ja pitää huolen, että asuntokaupat tehdään lakien ja säädösten mukaisesti.

Asunnon myynti - markkinointi käyntiin! 
Kun välittäjä on löytynyt ja toimeksiantosopimus on laadittu ja allekirjoitettu, voidaan käynnistää asunnon markkinointi. Markkinointia varten kiinteistönvälittäjä laatii myynti-ilmoituksen ja tarvitsee edustavat kuvat kodistasi. Myynti-ilmoituksen tekstin ammattilainen hyväksyttää sinulla.

Asuntoa on syytä vähintää siistiä kuvausta varten, tarvittaessa voi asunnon stailata ja joskus tarvitaan remonttiakin. Stailaukseen löytyy paljon vinkkejä netistä ja siihen voi myös käyttää ammattilaista. Joillain kiinteistönvälitysyrityksillä työskentelee omia sisustussuunnittelijoita, jotka auttavat tarvittaessa kodin stailauksessa kuvauksia ja asuntonäyttöjä varten.

Asunnon valokuvauksessa on myös syytä käyttää ammattilaista. Kuvat ovat nykyää ensisijaisen tärkeässä roolissa asunnon myynnissä, joten niiden on oltava tarkkoja ja hyvin valaistuja. Ammattilainen löytää myös edullisimmat kuvakulmat. Kiinteistönvälitysfirmoilla voi olla myös omat valokuvaajansa. 

Kun markkinointiin tarvittava materiaali on valmiina, alkaa varsinainen asunnon myynti asuntonäyttöineen!

Ammattitaitoiset välittäjät löydät osoitteesta: https://www.vihdoinkotona-lkv.fi/tiimi